logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2016-04-27 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Ąžuolas Čekanavičius, Gražina Viktorija Petrošienė, Ramutė Šimukauskaitė, Viktoras Trofimišinas.

 

SVARSTYTA:

1. Visvaldo Matijošaičio skundas dėl publikacijų:

1) „Ne tik Xi Jinpingui ir V.Putinui, bet ir G.Žiemeliui su V.Matijošaičiu rūpi tvarka“ („Valstybė“, 2015, Nr. 8/100);

2) „Nuo šiol apie oligarchus bus galima rašyti tik gerai“ („Valstybė“, 2015, Nr. 9/101);

3) „Patarimas jaunam energetikui Visvaldui – sulėtėti“ („Valstybė“, 2015, Nr. 10/102).

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos publikacijose „Ne tik Xi Jinpingui ir V.Putinui, bet ir G.Žiemeliui su V.Matijošaičiu rūpi tvarka“ („Valstybė“, 2015, Nr. 8/100, „Nuo šiol apie oligarchus bus galima rašyti tik gerai“ („Valstybė“, 2015, Nr. 9/101) ir „Patarimas jaunam energetikui Visvaldui – sulėtėti“ („Valstybė“, 2015, Nr. 10/102) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į VšĮ „Demokratijos plėtros fondas“ ir atkreipti dėmesį, jog leidiniai, ypač pozicionuojantys save kaip analitinius ir (ar) tiriamosios žurnalistikos leidinius, pastebėtus publikacijų netikslumus turėtų pataisyti patys, nelaukdami galimo suinteresuotų asmenų skundo.

 

SVARSTYTA:

2. Šalčininkų r. sav. administracijos Vaiko teisių apsaugos sk. skundas dėl programos „Prieš srovę“ („TV3“, 2015-12-08).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Tele-3“ advokatė R.Balkevičiūtė-Mačeikienė ir programos „Prieš srovę“ prodiuserė Audrė Kudabienė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos programoje „Prieš srovę“ („TV3“, 2015-12-08) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

3. Druskininkų sav. administracijos 2015-12-07 skundas dėl programos „KK2“ žurnalistų veiksmų.

Ą.Čekanavičius pareiškia turįs sutartinių santykių su UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

Klausimo svarstyme dalyvavo Druskininkų savivaldybės administracijos atstovė advokato padėjėja Živilė Gulla ir programos „KK2“ žurnalistas Ervinas Romanovas.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatų programos „KK2“ žurnalistai 2015-11-18 nepažeidė.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Be Tabu ir Ko“ ir atkreipti dėmesį, jog net darant šou, privalu laikytis visuomenėje priimtų elgesio normų, nekurti bereikalingos įtampos.

 

SVARSTYTA:

4. D.Ž. skundas dėl programos „Žinios“ („LNK“, 2015-12-21).

Ą.Čekanavičius pareiškia turįs sutartinių santykių su UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos programoje „Žinios“ („LNK“, 2015-12-21) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ ir atkreipti dėmesį, jog, net ir įvertinus prevencinę tokių reportažų funkciją, būtina vengti piktnaudžiauti vaizdais, galinčiais žeisti jų artimųjų jausmus.

 

SVARSTYTA:

5. R.K. skundas dėl Tomo Čyvo publikacijos „Šuns širdies valstybė – zoofilai diktuoja madas“ („lrytas.lt“, 2015-12-15).

Klausimo svarstyme dalyvavo pareiškėja R.K. ir UAB „Lrytas“ advokatė Asta Bajorienė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos publikacijoje „Šuns širdies valstybė – zoofilai diktuoja madas“ („lrytas.lt“, 2015-12-15) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Lrytas“ Šį kreipimąsi nuspręsta paskelbti ir Komisijos interneto svetainėje.

 

Individualaus kreipimosi tekstas:

Visuomenės informavimo etikos komisija (toliau – Komisija) 2016-04-27 posėdyje išnagrinėjo Rūtos Kudelytės skundą dėl Tomo Čyvo publikacijos „Šuns širdies valstybė – zoofilai diktuoja madas“ („lrytas.lt“, 2015-12-15) ir nusprendė, jog Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos minėtoje publikacijoje pažeistos nebuvo.

Komisija atsižvelgė į publikacijos autoriaus ir UAB „Lrytas“ poziciją, jog publikacijoje buvo reiškiama subjektyvi autoriaus nuomonė. Tačiau ir reiškiant nuomonę, būtina užtikrinti, kad ji būtų reiškiama sąžiningai ir etiškai. Ypač tai svarbu tada, kai žurnalistas savo komentaru atsiliepia į visuomenei svarbius dalykus, diskutuojamus klausimus. Žurnalistui reiškiant subjektyvią nuomonę  nebūtina pateikti kritikuojamos pusės poziciją, visgi profesionaliai rašantis žurnalistas turi įsigilinti į temą, kurią komentuoja, ir supažindinti auditoriją su profesionalo, specialisto nuomone aptariamu klausimu.

Komisija taip pat atkreipia dėmesį, kad žurnalistas turėtų vengti savo tekstuose perkeltine reikšme vartojamų žodžių, dviprasmiškų epitetų ar kitų stiliaus figūrų, jeigu jis nėra tinkamai pasiruošęs rašyti pagal tam tikro stiliaus reikalavimus; priešingu atveju tai virsta nepagarba auditorijai ar jos klaidinimu.

Komisija primena, kad profesionalumas yra viena iš esminių pasitikėjimo žiniasklaida prielaidų, todėl žurnalisto profesinio pasirengimo būtinybė neturėtų būti diskusijų objektas.

 

SVARSTYTA:

6. Lietuvos socialdemokratų partijos skundas dėl programos „KK2“ („LNK“, 2015-10-26). Klausimo svarstymas pradėtas 2016-03-21 posėdyje.

Ą.Čekanavičius pareiškia turįs sutartinių santykių su UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos programoje „KK2“ („LNK“, 2015-10-26) pažeistos nebuvo.

 

Kitą posėdį nutarta sušaukti gegužės 16 dieną.