logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2016-07-26 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Stasys Baublys, Ramutė Šimukauskaitė, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius, Viktoras Trofimišinas.

 

SVARSTYTA:

1. Asociacijos „Baltijos ūkis ir verslas“ skundas dėl Irmos Dubovičienės publikacijos „Ne tau, Martynai, mėlynas dangus!“ („Ūkininko patarėjas“, 2015-01-15, Nr. 6/3264). Klausimo svarstymas pradėtas 2015-09-28.

Nuspręsta:

Irmos Dubovičienės publikacijoje „Ne tau, Martynai, mėlynas dangus!“ („Ūkininko patarėjas“, 2015-01-15, Nr. 6/3264) buvo pažeistas Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 3 str., nustatantis, jog gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias ir įvairias nuomones, o perteikdami įvairias nuomones, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai neturi skleisti teisę ir etiką pažeidžiančių nuomonių;

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 22 str. 2 d., nustatanti, jog kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta atsakymo teisė, t.y. galimybė pasiteisinti, paaiškinti ar paneigti klaidingą informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti atsakymo teise, būtina pranešti apie tai visuomenei;

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 38 str. nustatantis, jog žurnalistas ir viešosios informacijos rengėjas neturi skelbti nepagrįstų, nepatikrintų, faktais neparemtų kaltinimų.

 

SVARSTYTA:

2. SIA „Baltijas Mediju Alianse“ skundas dėl Mindaugo Jackevičiaus publikacijos „Lietuvoje prastai pasijuto ne tik Lukoil: nesaldžios žinios Kremliaus ruporams“ („delfi.lt“, 2016-02-17).

Nuo svarstymo nusišalino Vaiva Žukienė. Šio klausimo svarstymui vadovavo pirmininkės pavaduotojas Viktoras Trofimišinas.

Klausimo svarstyme dalyvavo publikacijos autorius Mindaugas Jackevičius ir UAB „Delfi“ advokatė Akvilė Bužinskaitė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos Mindaugo Jackevičiaus publikacijoje „Lietuvoje prastai pasijuto ne tik Lukoil: nesaldžios žinios Kremliaus ruporams“ („delfi.lt“, 2016-02-17) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

3. D.B. skundas dėl Mindaugo Jackevičiaus publikacijos „Ką slepia kunigo didvyrio praeitis: kas prisidėjo prie 1200 Molėtų žydų sunaikinimo“ („delfi.lt“, 2016-02-25).

Klausimo svarstyme dalyvavo publikacijos autorius Mindaugas Jackevičius.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos Mindaugo Jackevičiaus publikacijoje „Ką slepia kunigo didvyrio praeitis: kas prisidėjo prie 1200 Molėtų žydų sunaikinimo“ („delfi.lt“, 2016-02-25) pažeistos nebuvo.

Parengti ir viešai paskelbti Komisijos rekomendacijas žurnalistams ir viešosios informacijos rengėjams dėl istoriškai jautrių temų nušvietimo žiniasklaidoje.

 

SVARSTYTA:

4. D.D.-G. skundas dėl programos „Šiukšles išmetusiai moteriai – nemalonumai iš pareigūnų“ („tv.lrytas.lt“, 2016-03-07).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lrytas“ advokatas Paulius Čelkis ir UAB „Lietuvos ryto“ televizija advokatė Aušra Ižickienė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos programoje „Šiukšles išmetusiai moteriai – nemalonumai iš pareigūnų“ („tv.lrytas.lt“, 2016-03-07) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

5. Asociacijos „Objektyviai apie skiepus“ skundas dėl Rasos Karmazaitės publikacijos „Kovą su skiepais lydi vaikų ir tėvų kančios“ („Lietuvos rytas“, 2016-01-30).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos rytas“ advokatė Aušra Ižickienė ir asociacijos „Objektyviai apie skiepus“ atstovė Evelina Poviliūnienė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos Rasos Karmazaitės publikacijoje „Kovą su skiepais lydi vaikų ir tėvų kančios“ („Lietuvos rytas“, 2016-01-30) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

6. Kiti klausimai.

Nuspręsta:

Dėl publikacijos portale „propatria.lt“ – gavusi Pareiškėjo norą atsiimti skundą, Komisija, vadovaudamasi Darbo reglamento 22.5 p., atsisakė nagrinėti Lauryno Peluričio skundą dėl publikacijos „Apie įvairius apgaulės pavidalus“ („propatria.lt“, 2016-02-16);

Dėl galimo Komisijos bendradarbiavimo su VRK, vertinant publikacijas dėl galimai paslėptos politinės reklamos - pasiūlyti VRK rinkimų laikotarpiu bendradarbiauti vertinant žurnalistinius kūrinius dėl galimai paslėptos politinės reklamos; esant poreikiui, šiuo tikslu dažniau rengti Komisijos posėdžius rinkimų laikotarpiu;

Atsižvelgiant į tai,kad rugpjūčio pirmoje pusėje atostogauja didesnė dalis Komisijos narių bei Aasociacijos direktorius, kitą posėdį surengti rugpjūčio 31 dieną.