logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-05-24 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Viktoras Trofimišinas, Stasys Baublys, Ąžuolas Čekanavičius, Aistė Žilinskienė.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Dėl žurnalistų darbo valstybės ir vietos valdžios institucijose.

Dėl portalo temainfo.lt žurnalistės ir Seimo nario Raimundo Martinėlio padėjėjos – sekretorės Ritos Briedienės ir laikraščio „Rokiškio sirena“ žurnalistės ir Seimo nario Raimundo Martinėlio padėjėjos – sekretorės Linos Dūdaitės – Kralikienės.

Klausimo svarstyme dalyvavo Rita Briedienė.

 

Nuspręsta:

 

Rita Briedienė, būdama portalo temainfo.lt žurnaliste ir tuo pačiu metu – Seimo nario Raimundo Martinėlio padėjėja – sekretore, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

Lina Dūdaitė – Kralikienė, būdama laikraščio „Rokiškio sirena“ žurnaliste ir tuo pačiu metu – Seimo nario Raimundo Martinėlio padėjėja – sekretore, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

Su šiuo sprendimu supažindinti ir Seimo narį Raimundą Martinėlį.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. Dėl visuomenės informavimo priemonės redakcijos priskyrimo profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai.

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos rytas“ advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Nepriskirti laikraščio „Lietuvos rytas“ redakcijos profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai ir vėliau, jeigu tektų svarstyti laikraščio „Lietuvos rytas“ redakcijos priskyrimo profesinės etikos nesilaikančiųjų kategorijai klausimą, tų pačių pažeidimų nebevertinti (neįskaičiuoti).

Paskelbti atvirą keipimąsi į laikraščio „Lietuvos rytas“ redakciją atkreipiant dėmesį į per pastaruosius metus padarytų profesinės etikos pažeidimų mastą bei pobūdį.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. R.M. skundas dėl Arvydo Lekavičiaus publikacijos „Detektyvas: kur išgaravo kalnas užterštų šiukšlių“ („Lietuvos rytas“, 2016-12-09, Nr. 238/7704).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos rytas“ advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Arvydo Lekavičiaus publikacijoje „Detektyvas: kur išgaravo kalnas užterštų šiukšlių“ („Lietuvos rytas“, 2016-12-09, Nr. 238/7704) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. J.T. skundas dėl:

- Artūro Jančio publikacijos „Mūšis dėl saulės šviesos Užupyje – be pabaigos“ („Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“, 2017-01-28);

- Artūro Jančio publikacijos „Mieste sėjama dar viena neapykantos sėkla“ („Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“, 2016-06-18).

Klausimo svarstyme dalyvavo J.T., publikacijų autorius Artūras Jančys ir UAB „Lietuvos rytas“ advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Artūro Jančio publikacijoje „Mūšis dėl saulės šviesos Užupyje – be pabaigos“ („Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“, 2017-01-28) pažeistos nebuvo.

 

Artūro Jančio publikacijoje „Mieste sėjama dar viena neapykantos sėkla“ („Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“, 2016-06-18) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 7 str., nustatantis, jog informacija turi būti renkama ir skelbiama tik etiškais ir teisėtais būdais ir Kodekso 8 str., nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skundas dėl publikacijos (vaizdo įrašo) „Pragaras globos namuose: užfiksuoti kadrai kalba apie alkoholį, narkotikus ir prostituciją“ (tv3.lt, 2017-01-07).

Klausimo svarstyme dalyvavo Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Jurgita Jankūnaitė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos publikacijoje (vaizdo įraše) „Pragaras globos namuose: užfiksuoti kadrai kalba apie alkoholį, narkotikus ir prostituciją“ (tv3.lt, 2017-01-07) pažeistos nebuvo.

Grąžinti skundą ŽEIT išnagrinėti pagal kompetenciją dėl galimo Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimo.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. V.O. skundas dėl Gintaro Radausko publikacijos „Lietuvę Lvove pribloškė buvusioje koncentracijos stovykloje įrengtas viešbutis“ (15min.lt, 2017-01-27).

Klausimo svarstyme dalyvavo publikacijos autorius Gintaras Radauskas.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Gintaro Radausko publikacijoje „Lietuvę Lvove pribloškė buvusioje koncentracijos stovykloje įrengtas viešbutis“ (15min.lt, 2017-01-27) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į portalo 15min.lt redakciją ir atkreipti jos dėmesį, jog žurnalistas taip pat yra atsakingas už viešai perteikiamas cituojamo asmens mintis, todėl, atsižvelgdamas į kontekstą, jeigu tai nepažeidžia viešo intereso, turėtų netinkamus pasisakymus sušvelninti ir (ar) sutrumpinti, neiškreipiant jų prasmės. Taip pat priminti redakcijai apie būtinybę informuoti skaitytojus, kad tekstas buvo patikslintas ar papildytas.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. VRK prašymas pateikti Komisijos nuomonę dėl galimai paslėptos K.Krivicko politinės reklamos programoje „KK2“ („LNK“, 2017-04-12).

Ą.Čekanavičius pareiškia, jog yra susijęs su UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

IŠVADA: programoje „KK2“ („LNK“, 2017-04-12) parodytas reportažas apie K.Krivicką laikytinas paslėpta politine reklama.

 

 

SVARSTYTA:

 

8. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl K.D. skundo - prašyti pareiškėjos patikslinti savo skundą ir reikalavimus, nurodant konkrečius skundžiamus teiginius bei savo reikalavimus arba patvirtinti, kad šis skundas persiųstas tik Komisijos žiniai;

 

Dėl Dainiaus Šerono skundo - atsižvelgiant į Dainiaus Šerono pateiktus papildomus argumentus, nusprendžiama nagrinėti šį skundą eilės tvarka;

Dėl A. E. skundo dėl Natalijos Mogučiaja skelbimų jos Facebook paskyroje ir portale jakumelagis.lt. - nagrinėti šį skundą eilės tvarka ir papildomai užklausti LŽS, ar Natalija Mogučiaja yra Sąjungos narė;

 

Dėl LRTA skundo dėl J.Žuolytės publikacijos „Šiuolaikinis internautas. Kas jis?“ UAB „Gemius Baltic“ interneto svetainėje gemius.lt - informuoti LRTA ir ŽEIT, jog nėra kompetentinga nagrinėti įmonių ir organizacijų interneto svetainėse skelbiamos informacijos.