logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-05-31 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Stasys Baublys, Ąžuolas Čekanavičius, Aistė Žilinskienė.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. I.P. skundas dėl Giedros Akavickienės publikacijos „Gimnazistų šimtadienio kaukės priminė erotinį filmą“ („Telšių žinios“, 2017-03-13).

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Giedros Akavickienės publikacijoje „Gimnazistų šimtadienio kaukės priminė erotinį filmą“ („Telšių žinios“, 2017-03-13) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. Lietuvos infrastruktūros statytojų asociacijos skundas dėl:

- Alvydo Ivonciaus publikacijos „Šalia „auksinio“ stogo – „auksiniai“ suolai ir šiukšliadėžės“ („Kalvotoji Žemaitija“, 2016-09-10);

- Alvydo Ivonciaus publikacijos „Šalia „auksinio“ stogo – „auksiniai“ suolai ir šiukšliadėžės (tęsinys)“ („Kalvotoji Žemaitija“, 2016-09-17);

- Alvydo Ivonciaus publikacijos „Savivaldybės vyrai nejuokais įstrigo... tvoroje“ („Kalvotoji Žemaitija“, 2016-10-04).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Techsis“ atstovai Algirdas Birkantas ir Alvita Birkantienė.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti klausimo svarstymą iki Žurnalistų etikos inspektorė išnagrinės analogišką skundą ir savo sprendime pasisakys dėl tyrimo metu nustatytų faktinių aplinkybių.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos skundas dėl žurnalisto Vidmanto Matučio veiksmų.

Klausimo svarstyme dalyvavo Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos (toliau – Taryba) pirmininkas Petras Bekėža.

 

Nuspręsta:

 

V.Matutis, būdamas Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariu bei rengdamas publikacijas šioje Taryboje svarstomais klausimais ir neinformuodamas auditorijos apie savo sąsajas su Taryba, pažeidė Kodekso 23 str., nustatantį, jog, dalyvaudami visuomeninėje veikloje žurnalistai, kurdami kūrinį, turi vengti interesų konflikto arba informuoti auditoriją apie sąsajas su tokia veikla.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. Druskininkų savivaldybės administracijos skundas dėl publikacijos „Dar vienas smūgis Malinausko aplinkai: prokuratūra kreipėsi į teismą, reikalaudama naikinti tarybos sprendimą dėl savivaldybės turto perdavimo“ („Druskonis“, 2017-01-13, Nr. 2/1396).

Klausimo svarstyme dalyvavo Druskininkų savivaldybės administracijos atstovė advokato padėjėja Živilė Gulla.

 

Nuspręsta:

 

Publikacijoje „Dar vienas smūgis Malinausko aplinkai: prokuratūra kreipėsi į teismą, reikalaudama naikinti tarybos sprendimą dėl savivaldybės turto perdavimo“ („Druskonis“, 2017-01-13, Nr. 2/1396) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 str., nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. UAB „Hans Group“ skundas dėl programos „Specialus tyrimas“ („LRT televizija“, 2017-02-02).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Hans Group“ direktorius Donatas Vaišvila, LRT atstovė Daiva Apšegienė ir programą rengęs žurnalistas Daumantas Butkus.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos programoje „Specialus tyrimas“ („LRT televizija“, 2017-02-02) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į LRT ir atkreipti dėmesį, jog reikia atidžiau tikrinti informacijos šaltinius bei įvertinti galimą šių šaltinių ir ekspertų šališkumą. Programoje buvo kalbama apie specifinį produktą, todėl rengėjai galėjo pasidomėti, kas (kokia institucija) gali šiuos įrenginius sertifikuoti, pateikti kompetentingas išvadas. Taip pat rekomenduoti LRT pratęsti šią temą, kai bus gautos Vartotojų teisių apsaugos tarnybos išvados ir bus baigtas paties pareiškėjo atliekamas tyrimas.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. V.E.K. skundas dėl žurnalisto Rimvydo Valatkos komentarų Facebook paskyroje.

 

Nuspręsta:

 

Rimvydas Valatka visuomenės informavimo etikos principų nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl A.R. skundo dėl Linos Motužienės publikacijos „ Aukštais išsilavinimas, darbas valstybinėje įstaigoje ir... smurtas prieš savo vaiką“ („Plungės žinios“, 201705-09) ir Jurgitos Naglienės publikacijos „Dariau tai, galėjau geriausio“ (zemaiciolaikrastis.lt, 2017-05-09) - šį skundą nagrinėti eilės tvarka ir papildomai persiųsti jį išnagrinėti pagal kompetenciją ŽEIT.

 

Dėl VRK prašymo įvertinti K.Krivicko knygą „Lietuvos politikai ir mafija“ - persiųsti VRK kreipimąsi išnagrinėti pagal kompetenciją ŽEIT.