logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-07-26 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Viktoras Trofimišinas, Ramutė Šimukauskaitė, Stasys Baublys, Aistė Žilinskienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Ąžuolas Čekanavičius.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos 2016-12-23 skundas dėl programos „Pinigų karta“ („LRT televizija“, 2016-02-24).

Klausimo svarstyme dalyvavo LRT atstovės Jurgita Čeponytė ir Indrė Bačėnienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos programoje „Pinigų karta“ („LRT televizija“, 2016-02-24) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. J.M. skundas dėl žurnalisto Gedimino Gasiulio komentarų Facebook paskyroje.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos principams žurnalistas Gediminas Gasiulis nenusižengė.

 

Kreiptis individualiu kreipimusi į Gediminą Gasiulį ir priminti, jog pagal Etikos kodekso 59 str. žurnalistai, reikšdami savo nuomonę viešojoje erdvėje, privalo laikytis Etikos kodekso nuostatų.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. Živilės Pinskuvienės skundas dėl Neringos Tuškevičienės publikacijos „Merė gali ne viską“ (krastonaujienos.lt, 2016-10-09).

 

Nuspręsta:

 

Atidėti klausimo svarstymą ir skundžiamos publikacijos autorės bei VRK ar publikacijos rengimo ir paskelbimo metu autorė buvo rinkimų stebėtoja, jeigu taip – nuo kurios partijos, ar autorė priklausė kuriai nors politinei partijai ir kokias pareigas tuo metu ėjo redakcijoje.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. N.U. skundas dėl Vytauto Kazelos publikacijos „Kaip atplėšti gabalėlį žemės“ („Utenis“, 2017-03-25, Nr. 23/3921).

Klausimo svarstyme dalyvavo publikacijos autorius ir laikraščio „Utenis“ redaktorius Vytautas Kazela.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Vytauto Kazelos publikacijoje „Kaip atplėšti gabalėlį žemės“ („Utenis“, 2017-03-25, Nr. 23/3921) pažeistos nebuvo.

 

Kreiptis individualiu kreipimusi į laikraščio redakciją ir atkreipti jos dėmesį, jog pagal Kodekso nuostatas žinios ir nuomonės turi būti aiškiai skiriamos, o žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai privalo užtikrinti, kad nuomonė būtų reiškiama sąžiningai ir etiškai, sąmoningai neiškreipiant faktų ar duomenų.

 

Vytautas Kazela, rengdamas ir skelbdamas publikacijas, būdamas laikraščio „Utenis“ bei portalo utenis.lt redaktoriumi ir tuo pačiu metu – Utenos rajono savivaldybės tarybos nariu, atstovaujančiu Valstiečių ir žaliųjų sąjungai, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. UAB „VSA Vilnius“ skundas dėl Ingridos Surdokaitės publikacijos „Stebuklai Varėnoje: gyventojams brangs net ir neišvežamos šiukšlės?“ (dzukijosveidas.lt, 2017-03-20).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „VSA Vilnius“ teisininkė Skirmantė Černeckytė.

 

Nuspręsta:

 

Ingridos Surdokaitės publikacijoje „Stebuklai Varėnoje: gyventojams brangs net ir neišvežamos šiukšlės?“ (dzukijosveidas.lt, 2017-03-20) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 6 str., nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis ne mažiau kaip dviem informacijos šaltiniais, o nesant galimybės patikrinti skelbiamos informacijos tikrumą ir šaltinius, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai gali skelbti šią informaciją tik tuo atveju, jei delsimas ją skelbti būtų žalingas visuomenei ir jei skelbiamoje informacijoje konkrečiai nurodoma, kad ji nėra patikrinta;

Kodekso 20 str., nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. V.B. skundas dėl Arūno Lokio publikacijos „Patvinusi Neris užliejo Katedros aikštę, evakuacija prasidėjo ir Kaune“ (lrytas.lt, 2017-04-01).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Arūno Lokio publikacijoje „Patvinusi Neris užliejo Katedros aikštę, evakuacija prasidėjo ir Kaune“ (lrytas.lt, 2017-04-01) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. R.S. skundas dėl publikacijų portaluose lrytas.lt, alkas.lt ir delfi.lt.

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė ir portalo alkas.lt vyr. redaktorius Jonas Vaiškūnas.

 

Nuspręsta:

 

Portalai lrytas.lt, alkas.lt ir delfi.lt Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatų nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

 

8. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl S.Babujevos ir D.Ikonnikov, galimai pažeidžiančių Kodekso 23 str. - nagrinėti šį skundą bendra tvarka ir papildomai paprašyti pareiškėjos pateikti įrodymus, jog S.Babujeva rengia ir skelbia publikacijas žiniasklaidoje.