logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-08-23 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Stasys Baublys, Viktoras Trofimišinas, Gražina Viktorija Petrošienė, Ąžuolas Čekanavičius.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. A.R. skundas dėl:

- Linos Motužienės publikacijos „Aukštasis išsilavinimas, darbas valstybinėje įstaigoje ir... smurtas prieš savo vaiką“ („Plungės žinios“, 2017-05-09, Nr. 34/1503);

- Jurgitos Naglienės publikacijos „Dariau tai, ką galėjau geriausio“ (zemaiciolaikrastis.lt, 2017-05-09).

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Linos Motužienės publikacijoje „Aukštasis išsilavinimas, darbas valstybinėje įstaigoje ir... smurtas prieš savo vaiką“ („Plungės žinios“, 2017-05-09, Nr. 34/1503) ir Jurgitos Naglienės publikacijoje „Dariau tai, ką galėjau geriausio“ (zemaiciolaikrastis.lt, 2017-05-09) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. V.K. skundas dėl programos „Prieš srovę“ („TV3“, 2017-01-17).

Klausimo svarstyme dalyvavo V. K., programos „Prieš srovę“ žurnalistė Giedrė Daugirdaitė ir UAB „TV3“ atstovė Rūta Balkevičiūtė – Mačeikienė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 6 str. programoje „Prieš srovę“ („TV3“, 2017-01-17) pažeistas nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi UAB „TV3“ ir programos „Prieš srovę“ rengėjus ir atkreipti jų dėmesį, jog būtina atidžiau rinktis informacijos šaltinius ir, nustačius, kad tam tikrų asmenų suteikta informacija nepasitvirtino, pasverti, ar šios informacijos paskelbimas nepakenks konflikte dalyvavusiems asmenims ir deklaruojamiems pačių programos rengėjų tikslams. Be to, reikėtų vengti skelbti kaltinimus programų anonsuose, ypač jei jie yra nepagrįsti, kadangi taip jie labiau įsimena, o kai kurie informacijos vartotojai, matę šiuos anonsus, bet nepažiūrėję visos programos iki galo, gali būti suklaidinti.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. S.Š. skundas dėl programos „TV3 žinios“ („TV3“, 2017-02-04).

Klausimo svarstyme dalyvavo S.Š., advokato padėjėjas Marius Ignatjevas ir UAB „TV3“ atstovė Rūta Balkevičiūtė – Mačeikienė.

 

Nuspręsta:

 

Programoje „TV3 žinios“ („TV3“, 2017-02-04) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 30 str., nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi skelbti žinių apie privatų žmogaus gyvenimą be jo sutikimo, nebent tos žinios būtų susijusios su viešuoju asmeniu, yra svarbios visuomenei arba fiksuojami teisės pažeidimai ar nusikalstama veikla ir kodekso 47 str., nustatantis, jog gerbdami asmens teisę į privatų gyvenimą ir jo slaptumą, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi skelbti informacijos apie asmens sveikatos būklę, gydymą, prognozes, taip pat kitos sveikatos informacijos be to asmens ar jo įstatyminių atstovų sutikimo.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. Druskininkų savivaldybės administracijos skundas dėl Birutės Davidonytės publikacijos „Birutė Davidonytė: Seime grėsmingas planas: valstybinę žemę siūloma atiduoti „careliams“ (15min.lt, 2017-04-19).

Klausimo svarstyme dalyvavo publikacijos autorė Birutė Davidonytė.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Birutės Davidonytės publikacijoje „Birutė Davidonytė: Seime grėsmingas planas: valstybinę žemę siūloma atiduoti „careliams“ (15min.lt, 2017-04-19) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. V.M. skundas dėl publikacijų portalo ldiena.lt Facebook paskyroje.

 

Nuspręsta:

 

Persiųsti skundą išnagrinėti pagal kompetenciją ŽEIT.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. Živilės Pinskuvienės skundas dėl Neringos Tuškevičienės publikacijos „Merė gali ne viską“ (krastonaujienos.lt, 2016-10-09). Klausimo svarstymas pradėtas 2017-07-26 posėdyje.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Neringos Tuškevičienės publikacijoje „Merė gali ne viską“ (krastonaujienos.lt, 2016-10-09) pažeistos nebuvo.

Kreiptis į VRK ir pasiūlyti apsvarstyti galimybę rinkimų metu suteikti žurnalistams specialų stebėtojų statusą, suteiksiantį jiems daugiau galimybių stebėti ir nušviesti rinkimus ir tuo pačiu metu nepriklausyti nuo politinių partijų.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. VRK kreipimasis dėl Kristupo Krivicko.

 

Nuspręsta:

 

Kristupas Krivickas, parengdamas ir išleisdamas savo knygą „Lietuvos politikai ir mafija“, Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 str. nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

 

8. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl K.K. skundo - vadovaujantis Darbo reglamento 17 p., bendru sutarimu nusprendžiama atsisakyti nagrinėti šį skundą ir persiųsti jį nagrinėti pagal kompetenciją ŽEIT dėl galimo Visuomenės informavimo įstatymo ir Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimo;

Dėl V.V. prašymo priskirti dienraštį „Lietuvos rytas“ profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai - atsisakyti nagrinėti šį prašymą, kadangi nuo pastarojo karto, kai buvo sprendžiamas analogiškas klausimas dėl „Lietuvos ryto“, dienraštis nesurinko 5 pažeidimų.