logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2019-10-15 POSĖDĮ

           Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Vaiva Žukienė, Ąžuolas Čekanavičius, Stasys Baublys, Ramutė Šimukauskaitė, Aistė Žilinskienė, Valdas Latoža, Jolanta Mažylė, Gražina Viktorija Petrošienė.

           Posėdžio pirmininkė – Komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. J.G. skundas dėl D.J. veiksmų.

NUSPRĘSTA:

1) Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos D.J. netaikytinos;

2) kreiptis individualiu kreipimusi į D.J. ir atkreipti jo dėmesį, jog, atsižvelgiant į tai, jog jo valdomas tinklaraštis naujienų portalu nelaikytinas, taip neturėtų būti skelbiama ir pačiame tinklaraštyje, o skaitytojai neturėtų būti klaidinami dėl tikrojo šio tinklaraščio pobūdžio bei paskirties. Taip pat išaiškinti, jog tuo atveju, jeigu tinklaraštyje ir toliau bus skelbiama, jog tai yra naujienų portalas, Komisija gali inicijuoti svarstymą dėl šiame tinklaraštyje skelbiamos informacijos įvertinimo visuomenės informavimo etikos požiūriu.

 

SVARSTYTA:

2. M.N. skundas dėl Alvydo Ziabkaus publikacijos „Po kirčio šventėje – kova dėl vyro gyvybės“ („Lietuvos rytas“, lrytas.lt, 2018-08-25).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos Alvydo Ziabkaus publikacijoje „Po kirčio šventėje – kova dėl vyro gyvybės“ („Lietuvos rytas“, lrytas.lt, 2018-08-25) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

3. Susisiekimo ministerijos skundas dėl Tado Ignatavičiaus publikacijos „R.Masiulio valdose – naujas skandalas, kovą dėl posto paženklino mirtis“ („Lietuvos rytas“, lrytas.lt, 2019-05-21).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos Tado Ignatavičiaus publikacijoje „R.Masiulio valdose – naujas skandalas, kovą dėl posto paženklino mirtis“ („Lietuvos rytas“, lrytas.lt, 2019-05-21) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

4. K.R. ir M.S. skundas dėl:

1) publikacijos „V.Jakučinskaitė nėščia nuo kitą šeimą turinčio vyro? Palikta žmona: „Vaikai klausia, kur tėtis“ (lrytas.lt, facebook.com, 2019-05-07);

2) publikacijos „Su Viktorija Jakučinskaite peršamo vyro istorijoje – netikėtas posūkis: vadinkite mane meiluže“ (lrytas.lt, facebook.com, 2019-05-09).

NUSPRĘSTA: atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą iki ŽEIT išnagrinės analogišką pareiškėjų skundą ir pasisakys dėl ginčijamų faktinių aplinkybių atitikimo tikrovei.

 

SVARSTYTA:

5. Dėl žurnalistės Vilmos Danauskienės veiksmų atitikimo Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 str. reikalavimams.

NUSPRĘSTA:

1) žurnalistė Vilmos Danauskienė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 str. reikalavimų nepažeidė;

2) parengti ir paviešinti rekomendacijas žurnalistams dėl darbo visuomeninėse institucijose ir (ar) dalyvavimo visuomeninėje veikloje.

 

SVARSTYTA:

6. Žemės ūkio ministerijos skundas dėl Gedimino Stanišausko publikacijos „G.Surpliui veislininkystės įmones „įsodinus“ į privatizavimo traukinį, specialistai prakalbo apie chaosą“ (agroeta.lt, 2019-06-05).

NUSPRĘSTA: Gedimino Stanišausko publikacijoje „G.Surpliui veislininkystės įmones „įsodinus“ į privatizavimo traukinį, specialistai prakalbo apie chaosą“ (agroeta.lt, 2019-06-05)buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje.

 

SVARSTYTA:

7. Vyriausiosios rinkimų komisijos prašymas įvertinti dėl galimo Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 26 str. ir 27 str. pažeidimo:

1) Robertos Tracevičiūtės publikaciją „Lietuva renkasi: iš naujo prezidento tikisi ir rankos tvirtumo, ir rūpesčio vaikais“ (15min.lt, 2019-05-24);

2) Kristinos Pocytės publikaciją „Skvernelio žmona atsakė, kodėl neleido parduoti šeimos namų Mazuroniui“ (delfi.lt, 2019-05-12).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos Robertos Tracevičiūtės publikacijoje „Lietuva renkasi: iš naujo prezidento tikisi ir rankos tvirtumo, ir rūpesčio vaikais“ (15min.lt, 2019-05-24)ir Kristinos Pocytės publikacijoje „Skvernelio žmona atsakė, kodėl neleido parduoti šeimos namų Mazuroniui“ (delfi.lt, 2019-05-12) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

8. K.M. skundas dėl Aistės Žebrauskienės publikacijos „Konfliktas įmonėje: vietoj atlyginimų gavo nurodymą imti pinigus iš kasos“ (delfi.lt, 2019-05-23).

NUSPRĘSTA:

1) visuomenės informavimo etikos nuostatos Aistės Žebrauskienės publikacijoje „Konfliktas įmonėje: vietoj atlyginimų gavo nurodymą imti pinigus iš kasos“ (delfi.lt, 2019-05-23) pažeistos nebuvo;

2) kreiptis į UAB „Delfi“ individualiu kreipimusi ir atkreipti jos dėmesį, jog, siekiant tinkamai išlaikyti paskleistos informacijos pusiausvyrą bei išsamiai ir nešališkai aprašyti įmonėje kilusį konfliktą, publikacijoje tikslinga buvo pateikti informaciją ne tik apie šiuo metu įmonei vadovaujančią pareiškėją, bet ir apie galimą šio konflikto kaltininkę – buvusią įmonės vadovę.

 

SVARSTYTA:

9. Kiti klausimai.

 

- Dėl G.Ž. skundo.

NUSPRĘSTA:

1) nagrinėti šį skundą eilės tvarka dėl galimo Kodekso 15 str. pažeidimo;

2) persiųsti šį skundą ŽEIT, kad įvertintų skundžiamą viešąją informaciją dėl galimo neapykantos ir smurto skatinimo.

 

- Dėl I.Š. skundo.

NUSPRĘSTA: nagrinėti šį skundą eilės tvarka dėl galimo Kodekso 8 ir 17 str. pažeidimo.

 

- Dėl A.U. skundo.

NUSPRĘSTA: nagrinėti šį skundą eilės tvarka dėl galimo Kodekso 3 str. pažeidimo.