logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2016-03-21 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkas – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Ramutė Šimukauskaitė, Aistė Žilinskienė, Viktoras Trofimišinas, Ąžuolas Čekanavičius.

 

SVARSTYTA:

1. Lietuvos socialdemokratų partijos skundas dėl programos „KK2“ („LNK“, 2015-10-26).

Ą.Čekanavičius nusišalino nuo šio klausimo svarstymo, kadangi yra susijęs UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“.

Klausimo svarstyme dalyvavo programą rengiančios UAB „Be tabu ir ko“ atstovai Saulius Bartkus ir Mindaugas Sėjūnas.

Klausimo svarstymo metu UAB „Be tabu ir ko“ atstovai pateikė Komisijai vėliau parodytos programos „KK2“, kurioje buvo kalbinami patys politikai, vaizdo įrašą.

Bendru sutarimu Komisija nusprendė susipažinti su papildomai pateiktu vaizdo įrašu ir atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą vienam artimiausių posėdžių.

 

SVARSTYTA:

2. L.V. skundas dėl programos „Auksinis protas“ („LRT televizija“, 2015-10-21).

Klausimo svarstyme dalyvavo programos vedėjas Arūnas Valinskas ir VšĮ Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos atstovė Daiva Apšegienė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos programoje „Auksinis protas“ („LRT televizija“, 2015-10-21) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

3. V.P. skundas dėl publikacijos „Lietuviškų pažinčių portalų perliukai“ („delfi.lt“, 2015-11-28).

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos publikacijoje „Lietuviškų pažinčių portalų perliukai“ („delfi.lt“, 2015-11-28) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Delfi“ ir atkreipti dėmesį, jog skelbiant publikacijas, būtina gerbti asmenų privatumą net ir tais atvejais, kai jie patys nesuvokia, jog, viešai skelbdami savo asmens duomenis, galimai pažeidžia savo interesus.

 

SVARSTYTA:

4. A.Č. skundas dėl publikacijos „Kaune merginą užpuolęs musulmonas: greit Lietuvoje bus kaip Prancūzijoje“ („tv3.lt“, 2015-11-17).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „TELE-3“ advokatė Rūta Balkevičiūtė-Mačeikienė.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos publikacijoje „Kaune merginą užpuolęs musulmonas: greit Lietuvoje bus kaip Prancūzijoje“ („tv3.lt“, 2015-11-17) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „TELE-3“ ir atkreipti dėmesį, jog skelbiant publikacijas būtina vengti bereikalingo baimių ir (ar) neapykantos eskalavimo, o, informaciją ištaisius – privalu nurodyti, jog publikacijos turinys buvo pakeistas ir (ar) papildytas.

 

SVARSTYTA:

5. Lošimų priežiūros tarnybos skundas dėl publikacijos „Svetainė užblokuota? Pasikeiskite DNS – štai kaip tai padaryti“ („lrytas.lt“, 2016-01-25).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lrytas“ advokatė Asta Bajorienė ir Lošimų priežiūros tarnybos atstovas Arnoldas Dilba.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos publikacijoje „Svetainė užblokuota? Pasikeiskite DNS – štai kaip tai padaryti“ („lrytas.lt“, 2016-01-25) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Lrytas“ ir atkreipti dėmesį, jog tais atvejais, kai publikuojamas žurnalistinis tyrimas, turėtų būti nurodyti ir jo tikslai, pateiktas komentaras ar apibendrinimai.

 

SVARSTYTA:

6. Kiti klausimai.

Nuspręsta:

Dėl Darbo reglamento 28 p. papildymo  - Išdėstyti Darbo reglamento 28 p. taip: „Komisijos posėdžiai vyksta valstybine kalba. Posėdžiai yra vieši, išskyrus sprendimų priėmimą. Skundą pateikusio asmens prašymu jo klausimo nagrinėjamas gali būti uždaras, dalyvaujant tik su skundo nagrinėjimu susijusiems asmenims

Dėl galutinio naujojo Komijos logotipo varianto – patvirtintas daugiausia balsų surinkęs variantas.

Dėl viešos diskusijos artėjant rinkiminei kampanijai – diskusiją surengti š.m. balandžio 11 d.