logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2016-08-31 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Stasys Baublys, Ramutė Šimukauskaitė, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius, Viktoras Trofimišinas.

 

SVARSTYTA:

1. Dėl VRK prašymų pateikti Komisijos nuomonę nagrinėjimo tvarkos.

Nuspręsta:

Išsiaiškinti, kiek iš persiųstų publikacijų jau išnagrinėjo pati VRK, kokių sprendimų tikisi iš Komisijos, po ko galutinai apsispręsti dėl šių publikacijų vertinimo tvarkos.

 

SVARSTYTA:

2. Dėl žurnalistų dalyvavimo politikoje.

Nuspręsta:

Pritarti parengtam projektui su redakciniais pataisymais išplatinti per naujienų agentūrą BNS. Pareiškimo tekstas

 

SVARSTYTA:

3. Asociacijos „Kurkliškių kaimo bendruomenė“ skundas dėl laikraščio „Elektrėnų žinios“ publikacijų. Klausimo svarstymas pradėtas 2016-07-13 posėdyje.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos publikacijoje „Krematoriumo klausimą svarstys teismas“ („Elektrėnų žinios“, 2015-11-20, Nr. 47/872) pažeistos nebuvo.

Publikacijoje „Krematoriumo statyba: ką atsakys kita pusė“ („Elektrėnų žinios“, 2015-12-04, Nr. 49/874) buvo pažeistas Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 5 str., nustatantis, jog, gerbdami nuomonių įvairovę, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai pateikia kuo daugiau tarpusavyje nesusijusių asmenų nuomonių ir, jog tai ypač būtina tuomet, kai viešąja informacija yra atsiliepiama į aktualius, neaiškius ar konfliktinius gyvenimo klausimus.

 

SVARSTYTA:

4. Druskininkų savivaldybės administracijos skundas dėl programų „KK2“ ir „KK2 penktadienis“ žurnalistų ir rengėjų veiksmų.

Nuo šio klausimo svarstymo nusišalino Ą.Čekanavičius.

Klausimo svarstyme dalyvavo „KK2“ žurnalistas Ervinas Romanovas, UAB „Be tabu“ ir Ko“ advokatas Valdemaras Bužinskas ir Druskininkų savivaldybės administracijos atstovė advokato padėjėja Akvilė Povilanskaitė.

Nuspręsta:

Programų „KK2“ ir „KK2 penktadienis“ rengėjai, 2016-02-11 lankydamiesi Druskininkų savivaldybės administracijoje, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos Kodekso nuostatų nepažeidė.

 

SVARSTYTA:

5. Ričardo Malinausko skundas dėl programos „LRT forumas“ („LRT televizija“, 2016-03-03).

Klausimo svarstyme dalyvavo Ričardo Malinausko advokatas Justas Čobutas ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Nuspręsta:

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos programoje „LRT forumas“ („LRT televizija“, 2016-03-03) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

6. Kiti klausimai.

Nuspręsta:

Dėl V.Juozapaičio skundo dėl publikacijos „Pagiriamas žodis Seimo Vytautui ir jo svajonių kėdės šešėliui“ („Radviliškio kraštas“, 2016-07-29, Nr. 30/95) - nagrinėti šį skundą bendra tvarka;

Dėl Viliaus Semeškos ir Juozo Šarkaus skundo dėl publikacijos „Druskininkų konservatoriai ir liberalai jėga įsibrovė į Vandens parko patalpas“ („druskininkai.lt“, 2015-10-22) - nenagrinėti šio skundo, kadangi valstybės ir savivaldybių institucijų interneto svetainėse skelbiama viešoji informacija neįeina į Komisijos kompetenciją. Pasiūlyti pareiškėjams kreiptis į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.