logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2016-11-09 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Stasys Baublys, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Viktoras Trofimišinas, Ąžuolas Čekanavičius, Ramutė Šimukauskaitė.

 

SVARSTYTA:

1. Simon Vincent Freakley skundas dėl Arvydo Lekavičiaus publikacijos „Bankų duobkasiai mokosi ir pinga“ („Lietuvos rytas“, 2013-03-01) ir Mariaus Jokūbaičio publikacijos „Londono stebukladarį vejasi įtarimų banga“ („Lietuvos rytas“, 2013-05-24).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos rytas“ advokatė Aušra Ižickienė.

Nuspręsta:

Arvydo Lekavičiaus publikacijoje „Bankų duobkasiai mokosi ir pinga“ („Lietuvos rytas“, 2013-03-01) buvo pažeistas Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 3 str., nustatantis, jog, gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias ir įvairias nuomones, o perteikdami įvairias nuomones, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai neturi skleisti teisę ir etiką pažeidžiančių nuomonių bei Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 6 str., nustatantis, jog žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai turi kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis keliais šaltiniais, o jeigu nėra galimybės patikrinti informacijos šaltinio patikimumo, skelbiamoje informacijoje tai turi būti nurodyta.

 

Mariaus Jokūbaičio publikacijoje „Londono stebukladarį vejasi įtarimų banga“ („Lietuvos rytas“, 2013-05-24) buvo pažeistas Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 3 str., nustatantis, kad, gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias ir įvairias nuomones o perteikdami įvairias nuomones, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai neturi skleisti teisę ir etiką pažeidžiančių nuomonių bei Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 5 str., nustatantis, jog, gerbdami nuomonių įvairovę, žurnalistai ir viešosios informacijos rengėjai pateikia kuo daugiau tarpusavyje nesusijusių asmenų nuomonių ir, jog tai ypač būtina tuomet, kai viešąja informacija yra atsiliepiama į aktualius, neaiškius ar konfliktinius gyvenimo klausimus.

 

SVARSTYTA:

2. Politinės partijos „Drąsos kelias“ skundas dėl publikacijose apie N.Venckienę vartojamų terminų.

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos rytas“ advokatė Aušra Ižickienė, UAB „Lrytas“ advokatė Asta Bajoriejnė, advokatė Viktorija Budreckienė, UAB „Alfa media“ žurnalistas Dominykas Griežė ir UAB „15min“ redaktorius Raimundas Celencevičius.

Ą.Čekanavičius pareiškė, jog yra susijęs su UAB „Alfa media“, todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

Nuspręsta:

Politinės partijos „Drąsos kelias“ skundžiamose publikacijose apie N.Venckienę žurnalistų profesinės etikos reikalavimai nebuvo pažeisti.

 

SVARSTYTA:

3. Dėl žurnalistų dalyvavimo rinkiminėje agitacijoje.

Nuspręsta:

Parengti apžvalgą dėl žurnalistų dalyvavimo politinėje veikloje, o šios įžvalgos turėtų būti viešai paskelbtos gruodžio mėn. pradžioje.

 

SVARSTYTA:

4. Dėl VRK prašymų pateikti nuomonę dėl galimai paslėptos politinės reklamos.

Nuspręsta:

Pateikti atsakymus (nuomonę) į VRK paklausimus.

 

SVARSTYTA:

5. Kiti klausimai.

Sprendimų priimta nebuvo.