logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-04-05 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius, Viktoras Trofimišinas, Stasys Baublys, Ramutė Šimukauskaitė.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Renaldo Malycho skundas dėl publikacijos „ELKA parėmė „Švyčio“ gamybos padalinį“ („Tauragės žinios“, 2016-10-07, Nr. 40/353).

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimai publikacijoje „ELKA parėmė „Švyčio“ gamybos padalinį“ („Tauragės žinios“, 2016-10-07, Nr. 40/353) pažeisti nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į „Tauragės kurjerio“ ir „Tauragės žinių“ redakcijas ir atkreipti jų dėmesį į būtinybę tinkamai pažymėti užsakomąsias publikacijas bei papildomai pažymėti, jog Komisija jau yra rekomendavusi internetinei žiniasklaidai naudoti vieningą tokių publikacijų žymėjimo sistemą.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. R.P. skundas dėl žurnalisčių Rūtos Janutienės ir Aušros Laurinkienės veiksmų.

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos ryto“ televizija advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Žurnalistės Rūta Janutienė ir Aušra Laurinkienė žurnalistų profesinės etikos normų nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. Vilniaus rajono Šeimos ir vaiko krizių centro skundas dėl UAB „Lietuvos ryto“ televizija žurnalistų veiksmų.

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lietuvos ryto“ televizija advokatė Aušra Ižičkienė, žurnalistė Asta Martišiūtė ir operatorius Tomas Medekša.

 

Nuspręsta:

 

„Lietuvos rytas.tv“ žurnalistai, rinkdami informaciją Vilniaus rajono Šeimos ir vaiko krizių centre, žurnalistų profesinės etikos normų nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. G.L. skundas dėl:

- Arūno Karaliūno publikacijos „Liberalai priglaudė rinkimų nevykėlius“ (lrytas.lt, 2015-06-08);

- Arūno Karaliūno publikacijos „STT pėdsakai supurvino valdžios dalybas Kaune“ („Lietuvos rytas“, 2016-10-06).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Atsisakyti nagrinėti skundą dėl Arūno Karaliūno publikacijos „Liberalai priglaudė rinkimų nevykėlius“ (lrytas.lt, 2015-06-08), nes ji yra apskųsta praėjus daugiau kaip 12 mėn. po jos paskelbimo (Darbo reglamento 17 p.).

 

Kreiptis dviem individualiais kreipimaisi į UAB „Lrytas“:

atkreipti redakcijos dėmesį, jog rašant tokiomis sudėtingomis ir painiomis temomis, būtina itin paisyti tikslumo ir negalima vadovautis gandais ar juo labiau šiuos gandus atpasakoti ir tokiu būdu prisidėti prie jų dar didesnio paplitimo;

Antruoju individualiu kreipimusi atkreipti redakcijos dėmesį, jog į visus Komisijos posėdžius visuomet yra kviečiami ne tik bendrovės atstovai, bet ir skundžiamų publikacijų autoriai. Todėl, siekiant nevilkinti skundų nagrinėjimo, redakcija turėtų užtikrinti, kad nagrinėjant skundus dalyvautų ne tik teisininkai, bet ir patys autoriai, ypač tais atvejais, kai redakcijos poziciją ir galimą pareiškėjo pretenzijų nepagrįstumą gali patvirtinti ar paaiškinti tik jie asmeniškai.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. J.J. skundas dėl Andriaus Užkalnio publikacijos „A.Užkalnis. Ateina toks gyvenimas, kokio net neįsivaizduojate“ (delfi.lt, 2016-10-25).

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso reikalavimai Andriaus Užkalnio publikacijoje „A.Užkalnis. Ateina toks gyvenimas, kokio net neįsivaizduojate“ (delfi.lt, 2016-10-25) pažeisti nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. Kiti klausimai.

Šiuo darbotvarkės klausimu sprendimų priimta nebuvo.