logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-10-03 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Stasys Baublys, Viktoras Trofimišinas, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Dėl žurnalistų darbo valstybės ir vietos valdžios institucijose.

1.1. Dmitrij Ikonikov, laikraščio „Sugardas“ redaktorius ir publikacijų autorius bei Visagino savivaldybės tarybos narys nuo Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“.

Klausimo svarstyme dalyvavo Dmitrij Ikonikov.

 

Nuspręsta:

 

Dmitrij Ikonikov, būdamas laikraščio „Sugardas“ redaktoriumi bei žurnalistu ir tuo pačiu metu – Visagino rajono savivaldybės tarybos nariu, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

1.2. Roma Sinkevičiūtė, laikraščio „Naujasis Gėlupis“ žurnalistė ir Prienų rajono savivaldybės administracijos darbuotoja.

R.Šimukauskaitė pareiškė, jog turi darbo santykių su leidiniu, konkuruojančiu su laikraščiu „Naujasis Gėlupis“, todėl nusišalina nuo šio klausimo svarstymo.

 

Nuspręsta:

 

Roma Sinkevičiūtė, būdama laikraščio „Naujasis Gėlupis“ žurnaliste ir tuo pačiu metu dirbdama Prienų rajono savivaldybės administracijoje, pažeidė Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 straipsnį, nustatantį, jog žurnalistai, vykdydami savo profesinę veiklą, neturi teisės prisiimti jokių kitų įsipareigojimų, išskyrus profesinius įsipareigojimus viešosios informacijos rengėjui ir skleidėjui ir, jog žurnalisto profesinė veikla nesuderinama su darbu valstybės ir vietos valdžios institucijose, dalyvavimu politinių partijų veikloje.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. A.Š. skundas dėl Andriaus Vaitkevičiaus publikacijos „Vilniuje – trijų automobilių avarija: užsižiopsojo klevo lapą turėjusi mergina“ ( lrytas.lt, 2017-07-05).

Klausimo svarstyme dalyvavo A.Š. ir UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti šio skundo svarstymą kitam posėdžiui, kad galėtų atvykti publikacijos autorius ir pateikti savo paaiškinimus.

 

 

SVARSTYTA:

3. R.M. skundas dėl publikacijos „Mero dienoraštis“ („Lazdijų žvaigždė“, 2016-12-09, Nr. 49/1041).

 

Nuspręsta:

 

Atidėti šio skundo svarstymą iki ŽEIT priims dėl sprendimą ir pasisakys dėl ginčijamų faktinių aplinkybių.

Užklausti pareiškėjos, ar publikacijos paskelbimo metu ji priklausė kokiai nors politinei partijai.

 

 

SVARSTYTA:

 

4. Artūro Margelio skundas dėl Sauliaus Radzevičiaus publikacijos „Nereikia pykti, jei kas į tavo kakutį pirštu parodo“ („Lazdijų žvaigždė“, 2017-02-24, Nr. 8/1052).

 

Nuspręsta:

 

Atidėti šio skundo svarstymą ir užklausti laikraščio redakcijos, ar Saulius Radzevičius yra realus asmuo, ar tai yra autoriaus slapyvardis ir, ar tas asmuo turi sutartinius santykius (darbo, autorinę sutartį ir pan.) su redakcija.

 

 

SVARSTYTA:

 

5. D.K. skundas dėl portalo delfi.lt publikacijų.

Klausimo svarstyme dalyvavo pareiškėja D.R., atstovė advokatė Kristina Vezbergaitė, D.Š. ir UAB „Delfi“ advokatas Andžej Čaikovski.

 

Nuspręsta:

 

Vadovaujantis Darbo reglamento 17 p., atsisakyti nagrinėti Dalios Kuklierienės skundą dėl portalo delfi.lt publikacijų.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. L.K. skundas dėl BNS žurnalistų Jūratės Damulytės, Sauliaus Jakučionio ir 15min fotografo Irmanto Gelūno veiksmų.

Klausimo svarstyme dalyvavo Jūratė Damulytė ir Saulius Jakučionis.

 

Nuspręsta:

 

BNS žurnalistai Jūratė Damulytė ir Sauliaus Jakučionis bei 15min fotografas Irmantas Gelūnas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatų nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. Kiti klausimai.

 

Sprendimų priimta nebuvo.