logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2017-12-12 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Stasys Baublys, Viktoras Trofimišinas, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius.

 

 

SVARSTYTA:

 

1. Dėl galimo Kodekso 23 str. pažeidimo.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti sprendimo šiuo klausimu priėmimą ir surinkti daugiau informacijos apie S.Babujevos parengtas ir paskelbtas publikacijas.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. D.M. skundas dėl publikacijos „Skausmo kalnelyje“ sunaikintos partizanų kapavietės“ (naujasisgelupis.lt, 2017-08-08).

Klausimo svarstyme dalyvavo D.M. ir K.L.

 

Nuspręsta:

 

Publikacijoje „Skausmo kalnelyje“ sunaikintos partizanų kapavietės“ (naujasisgelupis.lt, 2017-08-08) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. J.B. skundas dėl programos „TV pagalba“ žurnalistės Monikos Ostrenkovos ir operatoriaus Remigijaus Sinkevičiaus veiksmų.

Klausimo svarstyme dalyvavo programos „TV pagalba“ vedėjas Egidijus Knispelis.

 

Nuspręsta:

 

Žurnalistė Monika Ostrenkova ir operatoriaus Remigijus Sinkevičius visuomenės informavimo etikos normų nepažeidė.

 

 

SVARSTYTA:

4. T.Ž. skundas dėl Zenono Volkovo publikacijos „Ar dar ilgai Klaipėdoje siautės prokuroras S.Minkevičius?“ („Laisvas laikraštis“, 2017-08-19, Nr. 32).

 

Nuspręsta:

 

Zenono Volkovo publikacijoje „Ar dar ilgai Klaipėdoje siautės prokuroras S.Minkevičius?“ („Laisvas laikraštis“, 2017-08-19, Nr. 32) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 6 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis ne mažiau kaip dviem informacijos šaltiniais, o nesant galimybės patikrinti skelbiamos informacijos tikrumą ir šaltinius, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai gali skelbti šią informaciją tik tuo atveju, jei delsimas ją skelbti būtų žalingas visuomenei ir jei skelbiamoje informacijoje konkrečiai nurodoma, kad ji nėra patikrinta.

 

 

SVARSTYTA:

 

5.1. – 5.2. VšĮ „Kelmės ligoninė“ skundas dėl Alvydo Geštauto publikacijos „Galutinė Jono Pluščiausko pergalė“ („Bičiulis“, 2017-06-21) ir dėl galimai laikraščio „Bičiulis“ redakcijos vykdomos prieš VšĮ „Kelmės ligoninė“ nukreiptos redakcinės kampanijos. Klausimo svarstymas pradėtas 2017-11-07 posėdyje.

Klausimo svarstyme dalyvavo laikraštį „Bičiulis“ leidžiančios UAB „Roseba“ atstovai Loreta Dirbanauskaitė, Ona Petravičienė, Alvydas Geštautas ir VšĮ „Kelmės ligoninė“ atstovės Benina Petrošiutė, Romalda Ramonienė ir advokatas Nerijus Kasiliauskas.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti sprendimo dėl Kelmės ligoninės skundų priėmimą ir paprašyti „Bičiulio“ redakcijos pateikti susipažinti pokalbio su protezavimo kabineto vedėja garso įrašą. Bendru sutarimu taip pat nusprendžiama prie šių skundų prijungti ir kartu svarstyti paskutinė Kelmės ligoninės skundą dėl publikacijos „Penktadieniais nedirba“.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. V.B. skundas dėl programos „Profesionalūs protestuotojai: kas jie ir iš ko gyvena?“ („Laisvės TV“, 2017-09-04; youtube.com, Facebook).

Klausimo svarstyme dalyvavo V.B.

 

Nuspręsta:

 

Atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą ir pasiūlyti žurnalistams Andriui Tapinui ir Ritai Miliūtei pateikti paaiškinimus dėl skundo.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Dėl VRK paklausimo apie galimai paslėptą politinę reklamą radijo programos „RS2“ programose ir šių programų reklaminiuose plakatuose - a) atsakyti VRK, kad reklaminis plakatas nėra VIEK kompetencijos dalykas; b) užklausti radijo stoties „RS2“, ar Tomas Petreikis yra laidos vedėjas, ar tik laidos svečias.