logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 445

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2018-01-09 POSĖDĮ

Posėdžio pirmininkė – Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

Dalyvavo Komisijos nariai: Vaiva Žukienė, Ramutė Šimukauskaitė, Stasys Baublys, Viktoras Trofimišinas, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Ąžuolas Čekanavičius.

 

SVARSTYTA:

 

1. Dėl galimo Kodekso 23 str. pažeidimo.

 

Nuspręsta:

 

Atsižvelgiant į tai, kad S.Babujevos publikacijos neturi nuolatinio pobūdžio, S.Babujevos veikla nelaikytina profesionalia žurnalistine veikla ir Kodekso 23 str. nuostatos S.Babujevai netaikytinos.

Kreiptis individualiu kreipimusi į S.Babujevą ir laikraščio „Sugardas“ redakciją ir atkreipti jų dėmesį, jog tais atvejais, kai publikacijas rengia asmuo, dalyvaujantis valstybės ir (ar) vietos valdžios institucijų veikloje, skaitytojai turi būti apie tai informuojami, kad nebūtų klaidinami.

 

 

SVARSTYTA:

 

2. Visagino savivaldybės administracijos skundas dėl galimo Kodekso 23 str. pažeidimo ir publikacijos „Į duris pasibeldė STT“ („Sugardas“, 2017-05-25).

 

Nuspręsta:

 

Dėl 23 straipsnio – atsižvelgiant į tai, kad D.Ikonikovas 2017 m. pabaigoje jau buvo pripažintas pažeidęs Kodekso 23 str., todėl nėra reikalo svarstyti pakartotinai ir antrą kartą bausti už tą patį pažeidimą - Komisijos sprendimas galioja 1 metus.

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos publikacijoje „Į duris pasibeldė STT“ („Sugardas“, 2017-05-25) pažeistos nebuvo.

 

 

SVARSTYTA:

 

3. VšĮ „Kelmės ligoninė“ skundai dėl:

- Alvydo Geštauto publikacijos „Galutinė Jono Pluščiauskio pergalė“ („Bičiulis“, 2017-06-21).

- Dėl Onos Petravičienės publikacijos „Penktadieniais nedirba“ („Bičiulis“, 2017-11-15).

- Dėl galimai laikraščio „Bičiulis“ redakcijos vykdomos prieš VšĮ „Kelmės ligoninė“ nukreiptos redakcinės kampanijos.

Klausimo svarstyme dalyvavo laikraštį „Bičiulis“ leidžiančios UAB „Roseba“ atstovai Loreta Dirbanauskaitė, Ona Petravičienė, Alvydas Geštautas, VšĮ „Kelmės ligoninė“ atstovės Benina Petrošiutė, Romalda Ramonienė, Ugnė Gaižauskaitė ir advokatas Nerijus Kasiliauskas.

 

Nuspręsta:

 

Alvydo Geštauto publikacijoje „Galutinė Jono Pluščiauskio pergalė“ („Bičiulis“, 2017-06-21) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 str., nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

Onos Petravičienės publikacijoje „Penktadieniais nedirba“ („Bičiulis“, 2017-11-15) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 3 str., nustatantis, jog, gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias ir įvairias nuomones.

Laikraščio „Bičiulis“ redakcija nevykdė prieš VšĮ „Kelmės ligoninė“ nukreiptos redakcinės kampanijos.

 

 

SVARSTYTA:

 

4 - 5. UAB „Revilė“ ir E.D. skundai dėl:

- Vygando Trainio publikacijos „Architektus pribloškė Enriko Daktaro statybų planai Kaune: „Blogas sprendimas, įžūlu“ (lrytas.lt, 2017-05-17).

- Vygando Trainio publikacijos „Kaunas laimina skandalingas statybas – E.Daktaras kratosi sąsajų, bet abejonių daugėja“ (lrytas.lt, 2017-07-28).

Klausimo svarstyme dalyvavo UAB „Revilė“ atstovas advokato padėjėjas Vilius Benušis, UAB „Lrytas“ advokatė Aušra Ižičkienė ir publikacijų autorius Vygandas Trainys.

 

Nuspręsta:

 

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos Vygando Trainio publikacijose „Architektus pribloškė Enriko Daktaro statybų planai Kaune: „Blogas sprendimas, įžūlu“ (lrytas.lt, 2017-05-17) ir „Kaunas laimina skandalingas statybas – E.Daktaras kratosi sąsajų, bet abejonių daugėja“ (lrytas.lt, 2017-07-28) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į UAB „Lrytas“ ir publikacijos autorių ir atkreipti jų dėmesį, kad publikacijos galėjo būti parengtos išsamiau – išnagrinėtos galimai neteisėtai išduotų leidimų išdavimo bei projekto pakeitimo aplinkybės, pakalbinti už tai atsakingi asmenys. Taip pat priminti, jog tais atvejais, kai kritikuojamas asmuo yra nepasiekiamas arba atsisako bendrauti, apie tai būtina pranešti skaitytojams.

 

 

SVARSTYTA:

 

6. V.B. skundas dėl programos „Profesionalūs protestuotojai: kas jie ir iš ko gyvena?“ („Laisvės TV“ (youtube.com, Facebook), 2017-09-04).

Klausimo svarstyme dalyvavo V.B. ir „Laisvės TV“ žurnalistės Rita Miliūtė ir Jurgita Čeponytė.

Nuspręsta:

Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatos programoje „Profesionalūs protestuotojai: kas jie ir iš ko gyvena?“ („Laisvės TV“ (youtube.com, Facebook), 2017-09-04) pažeistos nebuvo.

Kreiptis individualiu kreipimusi į „Laisvės TV“ redakciją ir atkreipti jos dėmesį į tai, jog programoje pareiškėjas buvo galimai klaidingai susietas su nepriimtinų jam pažiūrų asmenimis ir kontekstu. Tam, kad būtų išvengta tokių klaidų, būtina kruopščiau tikrinti skelbiamą informaciją, o nesant galimybės jos tinkamai patikrinti, skelbti tik tuo atveju, jeigu delsimas ją skelbti būtų žalingas visuomenei ir skelbiamoje informacijos nurodyti, kad ji nėra patikrinta.

 

 

SVARSTYTA:

 

7. Kiti klausimai.

 

Nuspręsta:

 

Surengti konferenciją, skirtą apžvelgti pirmosios Komisijos kadencijos darbą, kovo 6 dieną.