logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2020-06-16 POSĖDĮ

Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Vaiva Žukienė, Stasys Baublys, Ramutė Šimukauskaitė, Jolanta Mažylė, Gražina Viktorija Petrošienė, Aistė Žilinskienė, Asta Cibienė.

Posėdžio pirmininkė – Komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. A.V. skundas dėl Martyno Vainoriaus publikacijos „Virš savivaldybės įmonės vadovo galvos – Damoklo kardas“ (atviraklaipeda.lt, 2019-12-27).

NUSPRĘSTA: išreikšti nuomonę, jog Martyno Vainoriaus publikacija „Virš savivaldybės įmonės vadovo galvos – Damoklo kardas“ (atviraklaipeda.lt, 2019-12-27) atitinka visuomenės informavimo etikos reikalavimus.

 

SVARSTYTA:

2. D.A. skundas dėl Martyno Vainoriaus publikacijos „Virš savivaldybės įmonės vadovo galvos – Damoklo kardas“ (atviraklaipeda.lt, 2019-12-28).

NUSPRĘSTA:

1) išreikšti nuomonę, jog Martyno Vainoriaus publikacija „Virš savivaldybės įmonės vadovo galvos – Damoklo kardas“ (atviraklaipeda.lt, 2019-12-28) atitinka visuomenės informavimo etikos reikalavimus;

2) kreiptis individualiu kreipimusi į publikacijos autorių ir atkreipti jo dėmesį, jog tais atvejais, kai viešo intereso itin skubiai paskelbti surinktą informaciją nėra, visuomet tikslinga įdėti daugiau pastangų kritikuojamo asmens nuomonei gauti ir (ar) suteikti šiam asmeniui daugiau laiko savo nuomonei pateikti, o ne tikėtis ar laukti, kad jis kreipsis į redakciją su atsakomąja nuomone.

 

SVARSTYTA:

3. M.V. skundas dėl žurnalisto Martyno Vainoriaus veiksmų.

NUSPRĘSTA: atidėti sprendimo dėl šio skundo priėmimą iki teismas išnagrinės šalių ginčą ir pasisakys dėl jų ginčijamų faktinių aplinkybių atitikimo tikrovei.

 

SVARSTYTA:

4. UAB „Ignitis“ skundas dėl Arvydo Jockaus publikacijos „Žaliosios lietuviškos energijos pirkėjų apgaulė“ (alfa.lt, 2019-12-16).

NUSPRĘSTA: išreikšti nuomonę, jog Arvydo Jockaus publikacija „Žaliosios lietuviškos energijos pirkėjų apgaulė“ (alfa.lt, 2019-12-16) neatitinka Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnio reikalavimų, nustatančių, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo.

 

SVARSTYTA:

5. M.K. skundas dėl:

1) Artūro Račo publikacijos „PVM grobstymo schemoje – ir VMI darbuotojų pėdsakai“ (alfa.lt, 2019-06-12);

2) Dominyko Griežės publikacijos „Aukšta VMI darbuotoja važinėjasi prabangia „Tesla“, kurią valdo į PVM besikėsinanti bendrovė“ (alfa.lt, 2019-10-04);

3) Dominyko Griežės publikacijos „Po Alfa.lt publikacijų apie bandymą atgauti nesumokėtą PVM – tarnybinis patikrinimas VTEK“ (alfa.lt, 2019-10-15).

NUSPRĘSTA: išreikšti nuomonę, jog visos ginčo publikacijos atitinka visuomenės informavimo etikos reikalavimus.

 

SVARSTYTA:

6. I.K. skundas dėl:

1) Dominyko Griežės publikacijos „Aukšta VMI darbuotoja važinėjasi prabangia „Tesla“, kurią valdo į PVM besikėsinanti bendrovė“ (alfa.lt, 2019-10-04);

2) Dominyko Griežės publikacijos „Po Alfa.lt publikacijų apie bandymą atgauti nesumokėtą PVM – tarnybinis patikrinimas VTEK“ (alfa.lt, 2019-10-15);

3) Dominyko Griežės publikacijos „Advokato pinigų paieškos NMA – su pažinčių kvapeliu?“ (alfa.lt, 2019-10-25);

4) Dominyko Griežės publikacijos „S.Skvernelio žmonės: premjero aplinka įsitvirtina Nacionalinėje mokėjimo agentūroje“ (alfa.lt, 2020-02-10).

NUSPRĘSTA: išreikšti nuomonę, jog visos ginčo publikacijos atitinka visuomenės informavimo etikos reikalavimus.

 

SVARSTYTA:

7. Kiti klausimai.

- Dėl M.L. prašymo.

NUSPRĘSTA: išaiškinti pareiškėjui, jog jeigu jis turi pretenzijų dėl įmonės atstovų viešų komentarų ir (ar) galimai pažeistos jo garbės ir orumo, jis turėtų kreiptis į ŽEIT. Tuo tarpu, jeigu jis turi pretenzijų dėl konkrečių publikacijų galimo neatitikimo visuomenės informavimo etikos reikalavimams, jis turėtų pateikti Komisijai atitinkamą skundą.