logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2022-08-30 POSĖDĮ

Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Vaiva Žukienė (nuotoliniu būdu), Gražina Viktorija Petrošienė (nuotoliniu būdu), Stasys Baublys (nuotoliniu būdu), Gintaras Sarafinas (nuotoliniu būdu), Ramutė Šimukauskaitė (nuotoliniu būdu), Jolanta Mažylė (nuotoliniu būdu), Asta Cibienė (nuotoliniu būdu), Valdas Latoža (nuotoliniu būdu).

Posėdžio pirmininkė – Komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. L.K. skundas dėl Arvydo Lekavičiaus publikacijos „Sulaukęs senaties net H. Daktarą prisijaukinęs garsus bėglys mirti grįžo į Lietuvą: vadino nusikalstamo pasaulio genijumi“ („Lietuvos rytas“, lrytas.lt, 2021-07-11).

NUSPRĘSTA:

1) visuomenės informavimo etikos nuostatos Arvydo Lekavičiaus publikacijoje „Sulaukęs senaties net H. Daktarą prisijaukinęs garsus bėglys mirti grįžo į Lietuvą: vadino nusikalstamo pasaulio genijumi“ („Lietuvos rytas“, lrytas.lt, 2021-07-11) pažeistos nebuvo;

2) kreiptis į UAB „Lietuvos rytas“ , UAB „Lrytas“ ir publikacijos autorių individualiu kreipimusi ir atkreipti jų dėmesį, jog primenant anksčiau nagrinėtas (nušviestas) istorijas, dėl kurių jau yra pasisakęs teismas, visuomet reikėtų itin paisyti nustatytų faktų ir vengti kartoti teismo paneigtas klišes.

 

SVARSTYTA:

2. D.M. skundas dėl Arūno Dambrausko publikacijos „Pardavė namą – įsivėlė į bėdas“ (kauno.diena.lt, 2022-02-25).

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatos Arūno Dambrausko publikacijoje „Pardavė namą – įsivėlė į bėdas“ (kauno.diena.lt, 2022-02-25) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

3. A.V. skundas dėl žurnalisto Mariaus Aleksiūno 2022-05-09 įrašo socialiniame tinkle „Facebook“.

NUSPRĘSTA: visuomenės informavimo etikos nuostatų žurnalistas Marius Aleksiūnas nepažeidė.

 

SVARSTYTA:

4. Advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ skundas dėl Dominyko Griežės publikacijos „Šimtamilijoninis klausimas: prie skęstančios „Lifosos“ vairo savo žmones norėtų turėti garsiausios advokatų kontoros?“ (alfa.lt, 2022-05-09).

NUSPRĘSTA: skundo nagrinėjimą atidėti ir pasiūlyti UAB „Naujienų centras“ pateikti papildomus paaiškinimus.

 

SVARSTYTA:

5. E.M. skundas dėl Linos Galinytės publikacijos „Radviliškio rajone – viena po kitos suicidinės mirtys“ (radviliskiokrastas.lt, 2022-03-17).

NUSPRĘSTA: Linos Galinytės publikacijoje „Radviliškio rajone – viena po kitos suicidinės mirtys“ (radviliskiokrastas.lt, 2022-03-17) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 40 straipsnis, nustatantis, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai, gerbdami asmens ir jo artimųjų privatumą, neturi minėti pavardžių ar kitokių šį asmenį (ypač nepilnametį) padedančių identifikuoti duomenų, susijusių su savižudybe ar bandymu nusižudyti, ir 41 straipsnis, nustatantis, jog, skelbiant informaciją apie savižudybes ar bandymus susižudyti, privalu pranešti apie esamas emocinės ir psichologinės pagalbos galimybes bei pagalbos sau grupes nusižudžiusiųjų artimiesiems.

 

SVARSTYTA:

6. Kiti klausimai.

- Dėl V.A.K. skundo.

NUSPRĘSTA: atsisakyti šį skundą nagrinėti, kadangi pareiškėjos skundžiamas asmeninis tinklaraštis socialiniame tinkle žiniasklaidos priemone nelaikytinas ir Kodekso nuostatos jam netaikytinos.