logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2023-09-19 POSĖDĮ

Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Gražina Viktorija Petrošienė (nuotoliniu būdu), Vaiva Žukienė (nuotoliniu būdu), Jolanta Mažylė (nuotoliniu būdu), Asta Cibienė (nuotoliniu būdu), Valdas Latoža (nuotoliniu būdu), Gintaras Sarafinas (nuotoliniu būdu), Ivona Jaroslavcevienė (nuotoliniu būdu), Jurga Tvaskienė (nuotoliniu būdu), Ernest Alesin (nuotoliniu būdu).

Posėdžio pirmininkė – Komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. J.B. skundas dėl Mindaugo Šimkūno publikacijos „Meras kirto kandidatėms“ (atspindziai.lt, 2023-02-23).

NUSPRĘSTA: skundo nagrinėjimą atidėti ir pasiūlyti portalo redakcijai pateikti papildomus paaiškinimus dėl ginčo publikacijos antraštės atitikimo Kodekso 8 str.

 

SVARSTYTA:

2. V.G. skundas dėl Jono Baltakio publikacijos „Kas „vagos“ naudą galimai sugaudė?“ („Mūsų Ignalina“, 2023-01-13).

NUSPRĘSTA:

1) Jono Baltakio publikacijoje „Kas „vagos“ naudą galimai sugaudė?“ („Mūsų Ignalina“, 2023-01-13) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje;

2) kreiptis viešu kreipimusi į laikraščio „Mūsų Ignalina“ redakciją ir atkreipti jos dėmesį, jog visuomenės informavimo priemonės neturėtų būti naudojamos asmeniniams santykiams aiškintis ir (ar) susidorojimui su kitaip mąstančiais.

 

SVARSTYTA:

3. LR Žemės ūkio rūmų skundas dėl:

1) Eimanto Pranausko publikacijos „Dvidešimt dvi keistenybės, ištrauktos iš „žemės ūkio keistenybių maišo“ („Ūkininko patarėjas“, 2023-03-28);

2) Publikacijos „Skandalas“ („Ūkininko patarėjas“, 2023-03-30);

3) Stasio Bielskio ir Vidos Tavorienės publikacijos „Pūlinys. Nei sėja, nei akėja, bet milijonus į savo aruodus susipila. Kas?“ („Ūkininko patarėjas“, ukininkopatarejas.lt, 2023-04-22).

NUSPRĘSTA:

1) visuomenės informavimo etikos nuostatos ginčo publikacijose pažeistos nebuvo;

2) kreiptis individualiais kreipimaisi į abi ginčo šalis. Kreipimesi į ŪP atkreipti dėmesį, jog skelbiant sutrumpintus publikacijų tekstus, būtina tinkamai užtikrinti nuomonių įvairovę ir netrumpinti publikacijų kritikuojamo asmens paaiškinimų sąskaita ir, jog, publikacijas rengiant suinteresuotiems asmenims, visuomet būtina atskleisti savo ryšius su aprašoma tema (organizacijomis). Kreipimesi į ŽŪR atkreipti dėmesį, jog informacija apie ŽŪR vykdomus projektus jų interneto svetainėje nėra pakankamai laisvai prieinama ir kai tokios informacijos į juos kreipiasi žurnalistai, būtina su jais bendradarbiauti, o ne apsiriboti formaliomis nuorodomis į teisės aktų reikalavimus, priešingu atveju galima tikėtis pagrįstos žiniasklaidos kritikos.

 

SVARSTYTA:

4. Kiti klausimai.

- Dėl Komisijos atstovo Medijų taryboje.

NUSPRĘSTA: Komisijos atstovu į Medijų į tarybą deleguoti J.Mažylę.

 

- Dėl R.R. skundo.

NUSPRĘSTA: atsisakyti šį skundą nagrinėti dėl pasibaigusio 12 mėn. senaties termino.

 

- Dėl M.U. skundo.

NUSPRĘSTA: nagrinėti šį skundą dėl ginčo publikacijos atitikimo Kodekso 7 ir 9 str. reikalavimams.

 

- Dėl L.K. skundo.

NUSPRĘSTA: nagrinėti šį skundą dėl ginčo publikacijos atitikimo Kodekso 3, 4, 5, 6 ir 7 str. reikalavimams.

 

- Dėl A.B. skundo.

NUSPRĘSTA: nagrinėti šį skundą dėl skundžiamo vaizdo įrašo atitikimo Kodekso 8 str. reikalavimams.

 

- Dėl Komisijos darbo reglamento.

NUSPRĘSTA: pritarti V.Žukienės pasiūlymams dėl Darbo reglamento 7 ir 12 punktų patikslinimo.