logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

baneris4

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2023-11-21 POSĖDĮ

Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Gražina Viktorija Petrošienė (nuotoliniu būdu), Vaiva Žukienė (nuotoliniu būdu), Asta Cibienė (nuotoliniu būdu), Gintaras Sarafinas (nuotoliniu būdu), Ivona Jaroslavcevienė (nuotoliniu būdu), Jurga Tvaskienė (nuotoliniu būdu), Ernest Alesin (nuotoliniu būdu), Ramutė Šimukauskaitė (nuotoliniu būdu), Valdas Latoža (nuotoliniu būdu), Jolanta Mažylė (nuotoliniu būdu).

Posėdžio pirmininkė – Komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. J.B. skundas dėl Mindaugo Šimkūno publikacijos „Meras kirto kandidatėms“ (atspindziai.lt, 2023-02-23).

NUSPRĘSTA: Mindaugo Šimkūno publikacijoje „Meras kirto kandidatėms“ (atspindziai.lt, 2023-02-23) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 8 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi įsitikinti, kad skelbiamos antraštės, anonsinė medžiaga, nuotraukos, grafika, garso ar vaizdo įrašai ir citatos neiškreipia kūrinio ir neklaidina informacijos vartotojo, ir 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje.

 

SVARSTYTA:

2. M.J. skundas dėl žurnalistės Saulės Žemaitytės-Ajutienės įrašų socialiniame tinkle „Facebook“.

NUSPRĘSTA: kadangi šalių ginčui visuomenės informavimo etikos nuostatos netaikytinos, M.J. skundo dėl žurnalistės Saulės Žemaitytės-Ajutienės įrašų socialiniame tinkle „Facebook“ nagrinėjimą nutraukti.

 

SVARSTYTA:

3. D.Ž. skundas dėl Edvardo Čiuldės publikacijos „D.Žalimas yra didžioji Vytauto Didžiojo universiteto gėda“ (tiesos.lt, 2023-08-30).

NUSPRĘSTA: Edvardo Čiuldės publikacijoje „D.Žalimas yra didžioji Vytauto Didžiojo universiteto gėda“ (tiesos.lt, 2023-08-30) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 4 straipsnis, nustatantis, jog žinios ir nuomonės turi būti aiškiai skiriamos, o žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai privalo užtikrinti, kad nuomonė būtų reiškiama sąžiningai ir etiškai, sąmoningai neiškreipiant faktų ar duomenų.

 

SVARSTYTA:

4. M.U. skundas dėl Astos Aleksėjūnaitės publikacijos „Aiškėja, kodėl kūdikį pagrobusio tėvo rusų pasieniečiai nepasitiko šūviais (išskirtinis pasakojimas)“ („Kauno diena“, klaipeda.diena.lt, 2023-08-29).

NUSPRĘSTA: skundo nagrinėjimą atidėti ir pasiūlyti UAB „Diena Media News“ pateikti Komisijai susipažinti publikacijos autorės pokalbio su informaciją jai suteikusia pašnekove garso įrašą.

 

SVARSTYTA:

5. Kiti klausimai.

- Dėl V.A.K skundo.

NUSPRĘSTA: atsisakyti šį skundą nagrinėti, kadangi jis nepriskirtinas Komisijos kompetencijai.

 

- Dėl D.K. skundo.

NUSPRĘSTA: pasiūlyti pareiškėjai tikslinti skundą atsižvelgiant į Komisijos darbo reglamento reikalavimus.

 

- Dėl G.L. skundo.

NUSPRĘSTA: atsisakyti šį skundą nagrinėti, kadangi jis nepriskirtinas Komisijos kompetencijai.