logo

Visuomenės informavimo etikos asociacija
Vilniaus g. 35, Vilnius (juridinis adresas),
J.Basanavičiaus g. 4B, Vilnius (buveinė),
Tel. (5) 2 608 288
Kodas: 303601856
Sąskaita: LT47 7300 0101 4220 6060, AB Swedbankas

 

facebook1      

VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOS INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE 2024-02-27 POSĖDĮ

Posėdyje dalyvavo Visuomenės informavimo etikos komisijos (toliau – Komisija) nariai: Gražina Viktorija Petrošienė (nuotoliniu būdu), Vaiva Žukienė (nuotoliniu būdu), Gintaras Sarafinas (nuotoliniu būdu), Ivona Jaroslavcevienė (nuotoliniu būdu), Jurga Tvaskienė (nuotoliniu būdu), Ernest Alesin (nuotoliniu būdu), Ramutė Šimukauskaitė (nuotoliniu būdu), Valdas Latoža (nuotoliniu būdu), Jolanta Mažylė (nuotoliniu būdu), Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili (nuotoliniu būdu), Stasys Baublys (nuotoliniu būdu), Andrius Šuminas (nuotoliniu būdu).

Posėdžio pirmininkė – Komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė, posėdžio sekretorius – Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.

 

SVARSTYTA:

1. Radviliškio rajono savivaldybės mero patarėjo Lino Garbenio skundas dėl Jūratės Labačiauskienės publikacijos „G.Lipnevičius: „Kviečiu visus vykti autobusais nemokamai“ („Radviliškio kraštas“, 2023-09-21).

NUSPRĘSTA: Jūratės Labačiauskienės publikacijoje „G.Lipnevičius: „Kviečiu visus vykti autobusais nemokamai“ („Radviliškio kraštas“, 2023-09-21) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 3 straipsnis, nustatantis, jog gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias bei įvairias nuomones, ir 49 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi skelbti dirbtinai deformuotų garso ir vaizdo montažų, nuotraukų, parašų po nuotraukomis, iškraipančių mintis ar faktus.

 

SVARSTYTA:

2. L.B. skundas dėl:

1) Vidmanto Šmigelsko publikacijos „Bibliotekos direktorius galbūt jau žinomas“ (anyksta.lt, 2023-10-04);

2) Publikacijos „Anykštos“ redaktorė mero atsiprašys, jeigu Linas Bitvinskas netaps bibliotekos direktoriumi“ (anyksta.lt, 2023-10-05).

NUSPRĘSTA:

1) Vidmanto Šmigelsko publikacijoje „Bibliotekos direktorius galbūt jau žinomas“ (anyksta.lt, 2023-10-04) buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 6 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi kritiškai vertinti savo informacijos šaltinius, atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus, remtis ne mažiau kaip dviem šaltiniais, o nesant galimybės patikrinti skelbiamos informacijos tikrumą ir šaltinius, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai gali skelbti šią informaciją tik tuo atveju, jei delsimas ją skelbti būtų žalingas visuomenei ir jei skelbiamoje informacijoje konkrečiai nurodoma, kad ji nėra patikrinta, ir 20 straipsnis, nustatantis, jog neigiamai kritikuojamam asmeniui visada turi būti suteikta galimybė paaiškinti, patikslinti, paneigti informaciją, o jeigu tokios galimybės nėra arba asmuo atsisako pasinaudoti šia galimybe, būtina apie tai pranešti tame pačiame kūrinyje;

2) visuomenės informavimo etikos nuostatos publikacijoje „Anykštos“ redaktorė mero atsiprašys, jeigu Linas Bitvinskas netaps bibliotekos direktoriumi“ (anyksta.lt, 2023-10-05) pažeistos nebuvo.

 

SVARSTYTA:

3. Dėl VšĮ „Mūsų Ignalina“ vadovo veiksmų atitikimo Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 23 str. reikalavimams.

NUSPRĘSTA:

1) atsižvelgiant į tai, jog VšĮ „Mūsų Ignalina“ nėra užsiregistravusi Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų informacinėje sistemoje (VIRSIS) ir nėra galimybių nustatyti, kas laikraščio „Mūsų Ignalina“ redakcijoje yra atsakingas už šio laikraščio ir portalo mignalina.lt turinį, klausimo nagrinėjimą nutraukti;

2) informuoti ŽEIT apie tai, jog VšĮ „Mūsų Ignalina“ nėra užsiregistravusi VIRSIS ir nevykdo Visuomenės informavimo įstatymo reikalavimo paskelbti už turinį atsakingą asmenį.

 

SVARSTYTA:

4. Kiti klausimai.

- Dėl L.G. 2024-02-13 skundo.

NUSPRĘSTA: persiųsti šį skundą nagrinėti ŽEIT.

 

- Dėl LRS Kultūros komiteto rašto.

NUSPRĘSTA: supažindinti su šiuo raštu VIEA narius ir informuoti Kultūros komitetą, jog iki šiol Komisija nėra gavusi skundų dėl galimų Kodekso 61 str. pažeidimų, tačiau savo kompetencijos ribose imsis visų būtinų veiksmų, kad tokių pažeidimų būtų išvengta ir ateityje, o jeigu pažeidimai paaiškėtų, kad jie būtų tinkamai ištirti ir atitinkamai įvertinti.